De ouderwetse blok huishoudzeep in ere hersteld!

Het heeft een beetje iets ouderwets, zo’n blok zeep. We zijn ergens in de jaren ’80 (denk ik?) helemaal gewend geraakt aan de vloeibare zeep, zoals vloeibare douchegels, vloeibare handzepen. Maar eigenlijk was dat helemaal niet zo’n fijne ontwikkeling, want de zeep werd daardoor een stuk onnatuurlijker. Niet zo goed voor onze huid maar ook niet voor de aarde.

Want met de vloeibare zeep deed ook (onder andere) conserveermiddelen en de stof SLS zijn intrede. SLS zit in elke shampoo, douchegel, handzeep, noem maar op. Het is de stof waardoor het zo lekker schuimt maar het is een agressieve schoonmaakstof waar je huid enorm van uitdroogt. Maar ook werden er meer conserveermiddelen nodig, zoals parabenen, de bekende hormoonverstorende stoffen.

Maar niet alleen kwamen er onnatuurlijke ingrediënten bij, er gebeurde nog iets. Meer verpakking. Plastic verpakkingen voor de vloeibare zepen. En pompjes. Terwijl een blok zeep alleen een papiertje nodig heeft.

Zoals vaker gebeurt, kwam er voor ons qua gebruik meer gemak. Maar wordt er door onze gezondheid en door het milieu een prijs voor betaald.

En dat is wat er precies aan de hand is met vloeibare zeep.

Het is gewoon super normaal geworden om elke keer weer een nieuwe fles of pompje te kopen en deze na gebruik weg te gooien. Maar hoe normaal is dat eigenlijk?

Daarom dit pleidooi om terug te gaan naar het ouderwetse blok zeep! Het is qua ingrediënten veel puurder en natuurlijker. Het heeft veel minder verpakking nodig, en ook nog eens geen plastic verpakking.

Toch zeep in vloeibare vorm nodig? Dat maak je dus heel makkelijk zelf, van een blok zeep.

Mijn handzeeppompje in de keuken bevat zelfgemaakte vloeibare zeep. Want zo’n pompje is inderdaad best handig.

Je kan zelf kiezen voor welke concentratie je gaat. Ik heb 40 gram zeep opgelost in 2,5 liter water. Je kookt eerst het water en voegt dan de zeep toe. Raspen hoeft niet, wanneer je het met een mes in stukjes snijd, versnippert het vanzelf en het lost snel genoeg op. Wanneer alle zeep is opgelost in het water, laat je het afkoelen. Daarna nog een paar keer goed roeren. Wordt het te dik dan kun je water toevoegen of even de staafmixer erdoor halen. En klaar is je mega voorraad vloeibare zeep. \

Handig als handzeep. Of je doet er de was mee. Ook fijn om je lichaam of gezicht mee te wassen!

Natuurlijker, minder afval maar ook zeker: veel minder kosten!

De zeep van Dr. Bronner’s bestaat al 150 jaar en is puur natuur. Er is de ongeparfumeerde versie (zeer geschikt voor baby’s) maar er zijn ook verschillende (natuurlijke) geuren. Je kan het ook voor tig andere zaken gebruiken, daarover later nog meer! Ook de natuurlijke handgemaakte zepen van Werfzeep (van Nederlandse bodem) zijn super fijn.

Alle ingrediënten zijn biologisch én fair trade, dus eerlijk geproduceerd. De verpakking is gemaakt van gerecycled materiaal en composteerbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *