De 7 voordelen van biologisch katoen

Katoen is om vele redenen populair, zoals doordat het een natuurlijke, ademende vezel is die geen allergieën veroorzaakt. Omdat het ademend is, kunnen we het bij warm weer dragen en toch comfortabel zijn, omdat het geen warmte vasthoudt en vocht kan verdampen. Deze eigenschappen houden ook in dat het minder geur vasthoudt dan synthetische en andere materialen, zodat we het minder vaak kunnen wassen – wat water, energiekosten en slijtage van onze kleding bespaart – zodat ze langer meegaan. Sterk, maar toch zacht katoen kan worden verwerkt tot stof met verschillende gewichten, waarvan de meeste wasbaar en duurzaam.

1. Geen microplastics

Als we katoen dragen, dragen we minder polyester, nylon of microfleece. Deze materialen zijn gemaakt met petrochemicaliën en zijn ongezond als ze tegen de huid worden gedragen. Bovendien werpt synthetisch fleece plastic fragmenten af ​​die microvezels worden genoemd wanneer we ze thuis wassen, en het is aangetoond dat het de waterkwaliteit en het waterleven beïnvloedt. Deze verontreinigingen worden aangetroffen in dieren zoals krabben en vissen, en kunnen zelfs in zeezout terechtkomen!

2. Minder chemicaliën

Biologische kleding wordt veilig gekweekt en verwerkt zonder giftige kleurstoffen en afwerkingsmaterialen, en het wordt niet behandeld met chemicaliën. Het gebruik van chemicaliën en synthetische materialen heeft effecten tot aan het einde van de toeleveringsketen. In het eindproduct kunnen pesticiden, kleurstoffen en andere residuen worden aangetroffen en deze stoffen kunnen vervelende effecten hebben op iedereen die in huis woont: ouders, kinderen en zelfs huisdieren. Een recent Rodale Wellness-artikel verwijst naar onderzoeken die het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen en plastic koppelen als mogelijke triggers voor voedselallergieën, obesitas en zelfs de ziekte van Alzheimer.

Chemicaliën die worden gebruikt om niet-biologisch katoen te behandelen, zoals vlamvertragers, worden specifiek op de markt gebracht als gunstig voor kinderen. Gechloreerde en gebromeerde vlamvertragers zijn in verband gebracht met “verontreiniging van het milieu, accumuleren in het menselijk lichaam … en zijn in verband gebracht met schade aan het zenuwstelsel en voortplantingssysteem” en “aantasting van de schildklierfunctie”.

Niet alleen worden gezinnen blootgesteld aan gifstoffen, ze zijn zelfs nog meer aanwezig en gevaarlijk voor winkelmedewerkers die de hele dag in de buurt zijn van grote hoeveelheden van deze producten. Een belangrijke factor is de prevalentie van poly-gefluoreerde chemicaliën in kleding. PFC’s, zoals GoreTex en Teflon, werden in de jaren vijftig ontwikkeld om weefsels vet- en waterbestendig te maken, maar later werd aangetoond dat ze zich ophopen in orgaanweefsel en in verband worden gebracht met “kanker, orgaanschade, hormoonontregeling en reproductieve schade”. Greenpeace bestudeerde het verschil in luchtkwaliteit tussen merken voor outdoorkleding en ontdekte dat winkelpuien 20 tot 60 keer zoveel PFC’s hadden als in de kantoorkamers van Greenpeace, en 1000 keer meer dan stedelijke buitenlucht.

3. Effectiever gebruik van grondstoffen

Een betere behandeling van landbouwgrond betekent dat er minder nieuwe landbouwgrond moet worden aangelegd. Gewasrotatie, waterverbruik en vervuiling worden allemaal geminimaliseerd bij biologische landbouw. Katoen is een dorstig gewas, goed voor 2,6 procent van de wereldwijde watervoetafdruk, maar biologische en duurzame praktijken zijn efficiënter en vervuilen veel minder. Biologische katoenboeren die als onderdeel van het Better Cotton Fast Track Program werken, gebruiken 20 procent minder water dan hun traditionele collega’s. 20 procent van de industriële watervervuiling is te wijten aan het verven en behandelen van textiel, een cijfer dat aanzienlijk kan worden verminderd wanneer fabrieken zich houden aan textielnormen zoals GOTS.

4. Beter leven voor de katoentelers

Boereneigenaren en hun gezinnen profiteren allemaal van de brede acceptatie van biologisch katoen – ze worden niet blootgesteld aan chemische gifstoffen en genereren meer winst voor hun gewassen. Boeren kunnen ook voedsel op hun land verbouwen als ze biologische katoenteeltmethoden gebruiken – diversiteit van gewassen is een belangrijk onderdeel van biologische landbouw.

5. Eerlijke behandeling van werknemers

GOTS-gecertificeerde werkplekken betekenen dat de mensenrechten van werknemers worden gerespecteerd. Mensen worden aangenomen voor vaste banen met een eerlijk loon, en werken onder veilige, hygiënische omstandigheden. Deze normen verbieden ook dwang, discriminatie, buitensporige uren, kinderarbeid en onmenselijke behandeling.

6. Betere kwaliteit

Vanwege de sociale criteria die GOTS-gecertificeerde organisaties in acht nemen, worden werknemers eerlijk behandeld en niet overwerkt. Deze waarde die aan individuele personen wordt gehecht, leidt tot output van hogere kwaliteit van deze werknemers. Bovendien moet er een kwaliteitsborgingssysteem worden ingevoerd, dus de verwerkings-, fabricage- en handelsfasen worden gecontroleerd.

7. Minder macht voor GMO bedrijven

Het meeste katoen uit de belangrijkste telerslanden – China, India en de VS – komt van genetisch gemanipuleerd zaad. Deze gewassen worden ontwikkeld door grote landbouwbedrijven en op de markt gebracht als resistent tegen plagen en onkruidverdelgers.

De GMO-zaden van Monsanto zijn gemaakt om het actieve ingrediënt glyfosaat van hun gepatenteerde herbicide Roundup te weerstaan, een potentieel kankerverwekkende stof die verband houdt met geboorteafwijkingen, genetische schade en andere negatieve gezondheidseffecten. Monsanto’s Bt-katoen heeft een ingebouwde toxine voor de veel voorkomende katoenplaag, die na een aantal seizoenen resistent werd, wat leidde tot mislukte oogsten en verwoestend oogstverlies voor boeren.

De meeste gemodificeerde zaden worden ook zo gemanipuleerd dat ze bij het planten niet hun eigen levensvatbare zaden produceren, ook wel terminatortechnologie genoemd. In de traditionele landbouw is het een eerste investering als boeren zaden kopen, maar als ze gemodificeerde planten telen, moeten boeren elke keer dat ze een nieuw gewas moeten verbouwen terug naar het bedrijf. Dit creëert een machtsdynamiek die landbouwbedrijven enorme controle geeft en de winst verhoogt ten koste van de boeren.

Natuurlijk zijn er veel meer dan deze 8 voordelen van kleding van biologisch katoen – er is er een voor elke persoon die katoen kweekt, maakt of draagt. Aangezien dat vrijwel iedereen is, kunnen we zeggen dat dit ongeveer 7,4 miljard voordelen is – en dat zijn er nog meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *