Biologisch katoen versus normaal katoen: wat is het verschil?

We beseffen het misschien niet, maar katoen is de meest populaire stof over de hele wereld en is goed voor meer dan de helft van alle vezelbehoeften over de hele wereld. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, nemen katoentelers hun toevlucht tot kunstmatige middelen en overmatig gebruik van pesticiden om katoen sneller te laten groeien. De producten die met dit type katoen zijn vervaardigd, zitten vaak vol chemicaliën en kunnen allergische reacties op de huid veroorzaken.

Schadelijk voor het milieu

Niet-biologische producten die worden geteeld met behulp van chemicaliën en metalen zijn ook schadelijk voor het milieu. De pesticiden tasten de bodem en het water aan, beschadigen daarbij de natuurlijke hulpbronnen en verstoren het ecologische evenwicht. Gewone katoen veroorzaakt voornamelijk bodemverlies en maakt het veld ongeschikt voor het verbouwen van andere gewassen. Het milieu wordt onvoorstelbaar beschadigd om slechts één T-shirt te produceren!

Verschillende mensen zijn zich de laatste tijd meer bewust en bewust geworden van deze problemen. Er is meer aandacht voor milieuproblemen, wat leidt tot de productie en populariteit van biologische ene natuurlijke materialen. Biologisch katoen bestaat al een tijdje en wordt gebruikt voor het maken van kwalitatieve handdoeken, beddengoed en kleding.

Producten gemaakt van biologisch katoen worden meestal als high-end beschouwd en zijn over het algemeen duurder dan gewone katoenen producten. De vraag naar biologische katoenproducten blijft groeien naarmate meer mensen zich bewust worden van de voordelen ervan.

Verschil tussen biologisch en gewoon katoen

Er is een wereld van verschil tussen normaal en biologisch katoen. Iedereen die producten van biologisch katoen heeft gebruikt, zal het moeilijk vinden om terug te keren naar gewoon katoen. De voordelen van biologisch katoen houden niet alleen op bij de kwaliteit van de producten. Lees verder om de vele voordelen van biologisch katoen te ontdekken.

Zuiverheid van katoen
De zuiverheid van katoenvezels wordt beoordeeld aan de hand van de manier waarop het katoen wordt geplukt. Katoen wordt met de hand geplukt of machinaal geplukt. Biologisch katoen wordt volledig met de hand geplukt, waardoor de zuiverheid van elke vezel behouden blijft en geen enkele vezel wordt beschadigd tijdens het proces. Normaal katoen is meer in trek en aanbod, en wordt meestal machinaal geplukt om de drukte het hoofd te bieden. Dit behoudt de zuiverheid van de vezels niet en beschadigt ook katoenvezels tijdens het plukken, wat leidt tot verlies en verspilling. Biologische katoenen producten zijn zachter dan gewone katoen door de langere vezels. Door met de hand te worden uitgekozen, worden deze vezels niet verzwakt of gebroken, wat resulteert in zachtere en duurzamere producten.

Katoen landbouw
Regelmatige katoenteelt begint met GGO’s of genetisch gemodificeerde zaden. Ze zijn aangepast om resistentie tegen insecten op te bouwen, maar wanneer de insecten sterker worden, zijn er meer pesticiden nodig. Biologisch katoen is gemaakt van natuurlijke zaden en er is geen gebruik van pesticiden of andere schadelijke chemicaliën. Insecten worden bestreden met insecten die het ongedierte doden. Hierdoor zijn producten van biologisch katoen veiliger voor de huid.

Normaal katoen wordt keer op keer op dezelfde grond verbouwd, waardoor de bodemkwaliteit wordt aangetast, voedingsstoffen worden verwijderd en ongezonde gewassen ontstaan. Omdat deze gewassen meer water nodig hebben, worden ze zwaar geïrrigeerd, wat resulteert in waterverspilling. Biologisch katoen wordt van de ene grond naar de andere geroteerd en de voedingsstoffen houden lang water vast, waardoor er minder irrigatie nodig is. Dit leidt tot gezondere gewassen.

Chemicaliën
Bij het wieden van de reguliere katoenteelt worden ook chemicaliën gebruikt in de vorm van herbiciden die onkruid doden. Het gebruik van dergelijke schadelijke chemicaliën tast de kwaliteit van gewassen aan, zuigt vocht en voedingsstoffen uit de bodem en schaadt ook de boeren. Van de totale hoeveelheid pesticiden die in de landbouw worden gebruikt, wordt meer dan 25 procent gebruikt voor katoen. Deze omvatten zeer giftige insecticiden en kankerverwekkende stoffen. Voortdurend gebruik van dergelijke chemicaliën kan leiden tot ernstige ziekten bij boeren en het naburige milieu aantasten. Bij de productie van biologisch katoen gebeurt het wieden met de hand, schoffelen en verschillende teeltprocessen.

Productie
Bij de verwerking van gewoon katoen worden veel chemicaliën gebruikt. Het gebruik van zware metalen, chloor en chemische kleurstoffen is niet ongehoord bij de productie van gewoon katoen. Zelfs na het wassen van de afgewerkte producten blijven de resten van deze chemicaliën achter en kunnen ernstige huidallergieën veroorzaken. Verschillende mensen hebben last van huidproblemen zoals eczeem door gewone katoenproducten. Biologisch katoen gebruikt veiliger alternatieven voor chemische kleurstoffen en witmakers. Natuurlijke of op water gebaseerde kleurstoffen, peroxide om te bleken en andere veiligere producten worden gebruikt om de eindproducten te vervaardigen.

Biologisch katoen is zachter, hypoallergeen en gaat lang mee. Maar het belangrijkste voordeel is de bescherming van het ecosysteem, het verminderen van waterverspilling en het zorgen voor een veiligere werkomgeving voor de boeren en fabrikanten. Biologisch katoen is een duurzame en milieuvriendelijke optie voor gewoon katoen. Probeer het vandaag nog om zelf het verschil te voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *